Pápež Benedikt XVI. odsúdil korupciu a násilie v Afrike

19.11.2011 Celý región

Cotonou 19. novembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. odsúdil dnes vo vystúpení v prezidentskom paláci v Cotonou, hospodárskej metropole afrického štátu Benin, korupciu a vyzval lídrov čierneho kontinentu, aby jeho národy nezbavovali nádeje, ale eticky vnímali svoje záväzky.

Hlava katolíckej cirkvi poukázala na priveľa škandálov, nespravodlivosti, ale aj korupcie a klamstva, na primnoho násilia, ktoré prináša biedu a smrť. Súčasne konštatovala, že nejde i negatívne prejavy, ktoré by sa objavovali iba v Afrike, ale ktoré sužujú aj iné časti planéty.

Pápež Benedikt XVI. pripomenul viaceré prodemokratické hnutia v arabských štátoch - arabskú jar, ako aj vznik nového štátu - Južného Sudánu.

Súčasťou dnešného programu beninskej návštevy pápeža je pobyt v meste Ouidah, ktoré je dôležitým centrom tak tamojšej katolíckej komunity, tvoriacej asi pätinu populácie, ako aj vyznávačov voodoo. Práve tu podpíše hosť z Vatikánu dokument, ktorého cieľom je predstaviť cirkevné prikázania ako návod na pastoračnú činnosť pre afrických veriacich. Spomínajú sa v ňom neduhy kontinentu, ktorého rozvoju bránia neustále vojnové konflikty. Dokument s latinským názvom Africae munus odovzdá pápež v nedeľu v Cotonou predsedom národných biskupských konferencií z 35 afrických krajín, ako aj predstaviteľom siedmich regionálnych konferencií čierneho kontinentu. Ide o materiál, ktorý sa odvíja od 57 odporúčaní z roku 2009, prijatých synodou v Kamerune za účasti afrických katolíckych biskupov s cieľom stanoviť ciele pre pôsobenie katolíckej cirkvi v Afrike. \"Nech tento dokument padne na úrodnú pôdu a prinesie mnoho ovocia,\" vyhlásil pápež po prílete do Beninu.

Benedikt XVI. naposledy navštívil Afriku v roku 2009, keď bol v Kamerune a v Angole. Túto cestu však poznačili odmietavé názory pápeža na používanie kondómov, aj vo svetle šíriacej sa epidémie AIDS na čiernom kontinente.

Niekdajšiu francúzsku kolóniu Dahome, súčasný Benin možno vnímať ako netradičný cieľ pre pápežskú návštevu, pretože v tejto západoafrickej krajine je stále pomerne živá tradícia voodoo. No i tu zaznamenala katolícka cirkev v uplynulom desaťročí takmer polovičný nárast veriacich, ktorých je už takmer milión z celkového počtu deviatich miliónov obyvateľov.
 

Vyberte región